Ο σύντροφος μου είναι διπολικός ή ένας κοινός ψεύτης;

Ο σύντροφος μου είναι διπολικός ή ένας κοινός ψεύτης;

Πολλές φορές έχεις πιάσει τον σύντροφο σου να αναιρεί σε χρόνο ντετέ τα όσα έχει πει για τη σχέση σας, το κοινό σας μέλλον, αλλά ακόμα και σχέδια που κάνει για τον ίδιο του τον εαυτό.


Αρκετές επίσης ήταν οι φορές που σε μια χαλαρή σας συζήτηση ένιωθες πως όντως βρήκες έναν άνθρωπο που μπορείς να συνεννοηθείς και να έχετε μια κοινή δημιουργική πορεία, ώσπου ξαφνικά και χωρίς αφορμή όλη η κατάσταση τουμπάρει από εκείνον και λέει άλλα και πράττει τα αντίθετα από όσα ισχυριζόταν. Αναρωτιέσαι μετά αφού έχεις απογοητευτεί, τι έφταιξε, αν έλεγε ψέματα ή αν απλά δεν ξέρει τι θέλει. Σκέπτεσαι μάλιστα μήπως εσύ έχεις κάνει κάτι λάθος και εκείνος αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα όσα έχει δηλώσει. Πάνω σε μια διαφωνία σας μπορεί να του πετάξεις την ατάκα "Μα καλά διπολική διαταραχή έχεις;’’

Και όμως χωρίς να ξέρεις με βεβαιότητα το τι λες εκείνη την στιγμή ίσως δίνεις απάντηση σε πολλά ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό σου .

Τον έχεις παρατηρήσει να είναι ιδιαίτερα τρυφερός μαζί σου , να σε συμβουλεύεται κι όχι να σε συμβουλεύει . Να βγάζει προς εσένα όλη την αγάπη του , τον σεβασμό , την εκτίμηση και την περηφάνια που νιώθει για σένα , ως σύντροφο του . Να έχει διάθεση να κάνετε πράγματα μαζί και να είναι υπέρ της ποιοτικής σχέσης σε κάθε φάσμα .
Την ιδία στιγμή που ζεις λοιπόν το απολυτό , τρως το πρώτο χαστούκι όταν διαπιστώνεις πως από το ζενίθ σε πάει στο ναδίρ χωρίς καν να έχει μεσολαβήσει μια απειροελάχιστη διαφωνία . Αναιρεί τα λόγια του , σου φέρεται πολύ άσχημα , κλείνεται στον εαυτό του , σου παίρνει την αίσθηση της αυτοκαταστροφής , ασκεί λεκτική βία πάνω σου , όπως επίσης καταρρίπτει εκτίμηση , σεβασμό , αγάπη .

Όλα αυτά έχουν δυο ρίζες . Η μια είναι να έχεις πέσει σε λάθος άνθρωπο ο όποιος εκμεταλλεύεται μερικές στιγμές μαζί σου επειδή εσύ προφανώς είσαι δοτική και όταν γεμίζει το κενό του σε "πετάει" γιατί του είσαι βάρος ή απλά έκανε την δουλειά του και πέρασε καλά .
Η άλλη περίπτωση όμως είναι , ο σύντροφος σου να είναι διπολικός και εσύ να μην το έχεις καταλάβει, γιατί τον γνώρισες σε φάση που ήταν σε ένα από τα δυο άκρα ( πόλους ) της διαταραχής του.

Συμπτώματα διπολισμού είναι τα ακόλουθα:

1. Ο διπολικός περνάει φάσεις έντονης έξαρσης (μανίας) και κατάθλιψης. Κατά τη μανία είναι υπερκινητικός, έχει ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο, σκέφτεται και μιλάει γρήγορα και έχει πολύ υψηλή αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα, θα ξεκινήσει διάφορα απαιτητικά σχέδια παράλληλα (πχ. να βάψει το σπίτι του, να ξεκινήσει μια καινούρια επιχείρηση και μια καινούρια σχέση), θα μιλά εύκολα σε αγνώστους ή θα δυσκολευτεί να συγκρατήσει το γέλιο του. Ενδέχεται να εμπλακεί σε επικίνδυνες δραστηριότητες, μιας και τον διακατέχει μια αίσθηση παντοδυναμίας.

2. Στη φάση της κατάθλιψης, ο διπολικός αισθάνεται μια γενικότερη παραίτηση και θλίψη. Δεν θέλει να κάνει τίποτα, έχει δυσκολία στον ύπνο (αϋπνίες ή κοιμάται πολλές ώρες), αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος, κάνει αρνητικές σκέψεις και στις έντονες περιπτώσεις έχει αυτοκτονικές τάσεις Τρώει πάρα πολύ ή ελάχιστα, αισθάνεται μια βαθιά ενοχή για τα πάντα και δεν έχει καθόλου καλή αυτοεκτίμηση. Οι εναλλαγές ανάμεσα στη μανία και τη κατάθλιψη επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του και αντιμετωπίζει προβλήματα στο οικογενειακό, εργασιακό και προσωπικό του περιβάλλον.


(πηγή φωτογραφίας: thetrendingstories.com)

Πώς να σ' αγαπήσει όμως ένας διπολικός ;

Η Διπολική Διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει πάρα πολύ τις ερωτικές σχέσεις του ασθενή, ο οποίος έχει έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία. Επειδή και ο ίδιος ο έρωτας είναι αποτέλεσμα ναρκισσισμού, ο διπολικός αγαπά πολύ και με πολύ πάθος. Μαζί με το πάθος, συχνά βιώνει και έντονο θυμό. Το βασικό χαρακτηριστικό των προσωπικών σχέσεων του είναι η ένταση και η αντιφατικότητα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ηρεμία και η ασφάλεια που συνήθως αισθάνονται οι μη-διπολικοί, αντικαθίστανται από τις έντονες και συχνά εναλλασσόμενες συναισθηματικές εκδηλώσεις και την αστάθεια .
Όταν βρίσκεται στη φάση της μανίας, ο διπολικός ερωτεύεται έντονα, αφιερώνεται στον σύντροφό του και είναι υπέρ-σεξουαλικός, χαρακτηριστικά που τον κάνουν ιδιαίτερα γοητευτικό και ερωτεύσιμο.
Σε αυτή τη φάση έχει πολλή ενέργεια μιας και τον διακατέχει μια αίσθηση παντοδυναμίας, μειωμένες ηθικές αναστολές και βιώνει όλα τα συναισθήματα πολύ έντονα. Όσο έντονα αγαπά, τόσο έντονα ζηλεύει. Μπορεί να ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον σύντροφό του, να επικοινωνεί μαζί του όλη την ημέρα μέσω μηνυμάτων και να δοκιμάζει καινούργια πράγματα μαζί του. Όλα τα παραπάνω είναι τις ‘ευχάριστες’ πλευρές της μανίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ευερεθιστότητα, ανεξέλεγκτες συμπεριφορές, μη-αίσθηση κινδύνου, πιθανή κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Συνήθως, μετά από ένα μανιακό επεισόδιο ακολουθεί η περίοδος της κατάθλιψης, η οποία στατιστικά είναι μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή της μανίας. Τότε, ο διπολικός ασθενής αποσύρεται, παγώνουν τα συναισθήματα του προς το σύντροφό του και διακόπτει τις επαφές μαζί του. Κλείνεται πολύ στον εαυτό του, αισθάνεται ενοχές, δεν θέλει να βγει από το σπίτι και δεν βρίσκει νόημα στα πράγματα. Νοιώθει πως ο σύντροφός του τον απορρίπτει, ότι δεν τον νοιάζεται και ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει.
Με άλλα λόγια, βιώνει τη κατάθλιψή του τελείως μόνος. Η καταθλιπτική περίοδος, σε αντίθεση με τη μανιακή, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του . Η σχέση με έναν διπολικό είναι σαν το τρενάκι του λούνα παρκ, με πολλά πάνω και πολλά κάτω.


(πηγή φωτογραφίας: weincluded.com)

Δεν έχεις πολλές επιλογές παρά μονό να εξετάσεις τα σημάδια και πριν καταλήξεις σε συμπέρασμα να αναρωτηθείς μέσα σου , εάν, όποια εκδοχή και να ισχύει, μπορείς να αντέξεις και σαφώς αν η αγάπη σου για εκείνον είναι τόσο δυνατή ώστε να μπορέσεις να τον βοηθήσεις και να αγκαλιάσεις το πρόβλημά του. Και να θυμάσαι ότι κανείς δεν μπορεί να σε αγαπήσει αν δεν αγαπήσει πρώτα τον εαυτό του , αλλά και κανένας δεν είναι απόλυτα ελεύθερος όταν παλεύει με τους δαίμονες του .

Λίνα Βουτσινά

 

(πηγή φωτογραφίας: amazonaws.com)

Χώρισα 2017. All rights Reserved.