Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Γράφει η Λίνα Βουτσινά

Βιώνεις σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;
Ένα φαινόμενο που μένει ατιμώρητο όταν δεν υπάρχει στήριξη από το περιβάλλον, όταν φοβάσαι να το πεις, όταν φοβάσαι μη χάσεις την δουλειά σου.


Αυτό το άρθρο δεν θα σου πει κάτι που δεν ξέρεις, ίσως όμως να σε ενθαρρύνει για το επόμενο βήμα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το ποια έχουν απέναντί τους, αλλά με την απώλεια αξιοπρέπειας που έχει ο θύτης.
Και όμως εσύ θεωρείς πως φταις για αυτό που σου συμβαίνει και επειδή ντρέπεσαι ή φοβάσαι να το πεις, το εκδηλώνεις στο περιβάλλον σου με αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού και έχεις αλλαγή συμπεριφοράς.
Συνήθως τα θύματα τέτοιων καταστάσεων είναι εγκλωβισμένα σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούν να μοιραστούν αυτό το εγκληματικό γεγονός που τους συμβαίνει, είναι άτομα φοβικά και καθόλου αισιόδοξα πως θα υπάρξει λύση και λύτρωση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες, ανεξαρτήτως προσωπικής κατάστασης, ηλικίας ή εξωτερικής εμφάνισης. Αυτά τα άτομα είναι τυπικά στην εργασία τους, φιλικά και πρόθυμα στο εργασιακό περιβάλλον τους.
Στην προσωπική τους ζωή όμως πιθανόν όταν δεν μπορούν να το εκφράσουν, να μην έχουν μια δυνατή και ασφαλή σχέση εμπιστοσύνης που να ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν.
Πολλές γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική επαναλαμβανόμενη παρενόχληση, κλείστηκαν στον εαυτό τους, αποξενώθηκαν, παραιτήθηκαν από την καθημερινότητα και η εργασία έγινε Εφιάλτης. Το κακό είναι πως μπορεί να συμβεί σε άτομα παθιασμένα με την δουλειά τους ή σε άτομα με οικονομικό πρόβλημα, το οποίο να έχει γίνει γνωστό στον εργασιακό χώρο. Η παρενόχληση προέρχεται όχι μόνο από τον εργοδότη αλλά και από συναδέλφους. Συνήθως όμως εκείνος που έχει κυρίαρχη θέση προκαλεί τέτοιου είδους κατάστασης.
Η οικονομική κρίση πλέον έχει φουντώσει τέτοια δικαιώματα τα οποία δεν χρειάστηκε να τα δώσει κάποιος, τα παίρνουν μόνοι τους.
Η ψυχολογική στήριξη του ατόμου που πάσχει από μια τέτοια περίπτωση χρήζει συμβουλευτικής καθοδήγησης ώστε να μάθει πώς να αποτρέψει μια επικίνδυνη αντίδραση του πάσχοντος προσώπου προς τον ίδιο του εαυτό αλλά και προς το περιβάλλον του. Υπάρχουν υπηρεσίες που παρέχουν βοήθεια και στηρίζουν τα θύματα. Σε ακραίες περιπτώσεις σαφώς καταγγέλλει το θύμα την κατάσταση και παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Να μη φοβάσαι να μιλήσεις ανοιχτά για το πρόβλημά σου. Να μη ντραπείς για αυτό, να μη κάνεις το λάθος να αυτοκαταστραφείς επειδή θα χάσεις μια δουλειά.
Κανένας μισθός ή μια καλή θέση εργασίας δεν αξίζει τόσο, όσο η ψυχική υγεία σου και σαφώς ο φόβος και η ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας δεν πρέπει να σου στερούν το δικαίωμα στον αλληλοσεβασμό.
Στάσου στα πόδια σου, κάντο ξεκάθαρο και η φωνή που έχεις μη την πνίγεις. Φώναξε το υπερασπίσου τον εαυτό σου. Μπορείς.. Αντέχεις.

 

(πηγή φωτογραφίας: annapolisaccidentattorney.com)

Χώρισα 2017. All rights Reserved.