Διατροφή και ψυχολογία

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία μας

Ψυχολογία και Διατροφή - Μια αμφίδρομη σχέση.

Η ψυχολογία με την διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες η μία από την άλλη και αυτή η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Τόσο ο ένας παράγοντας όσο και ο άλλος μπορεί να επηρεάζονται μεταξύ τους.

Η ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε μπορεί να επηρεάσει την διατροφική συμπεριφορά μας με όλα τα επακόλουθα καθώς επίσης και η διατροφή μας να μεταβάλει την διάθεσή μας και κατ’ επέκταση την ψυχολογία μας.

Υπάρχουν κοινές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές σε επίπεδο εγκεφάλου που ελέγχουν τόσο την διάθεση όσο και την διατροφική συμπεριφορά.
Μια από αυτές είναι η σερετονίνη που σε επίπεδο εγκεφάλου ελέγχει τόσο την διάθεση όσο και το κέντρο της πείνας στον υποθάλαμο.
Η σερετονίνη βρίσκεται άφθονη στη σοκολάτα γι’ αυτό και όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή κάτω από συνθήκες στρες θέλουμε να φάμε σοκολάτα για να ηρεμήσουμε και να φτιάξει η διάθεση μας.
Σερετονίνη επίσης μπορεί ο οργανισμός να δημιουργήσει από μόνος του μέσω μιας πρόδρομης ουσίας (αμινοξύ) την τριπτοφάνη. Για να συμβεί αυτό ο οργανισμός στρέφεται στην πολυφαγία.
Επίσης η κύρια αντιστρές ορμόνη στον οργανισμό μας είναι η κορτιζόλη, η οποία δρα ως αντιινσουλινική ορμόνη διαταράσσοντας την καμπύλη της ινσουλίνης, προκαλώντας πείνα και παχυσαρκία.

Η δίαιτα ως περιοριστική διαδικασία δημιουργεί στρες και πανικό, γι’ αυτό και αρεσκόμαστε τελευταία να έχουμε μετατρέψει τον όρο δίαιτα σε διατροφή . Μία πρόταση δίαιτας με σοκολάτα θα ήτανε η απολαυστικότερη δίαιτα. Σύντομα θα πούμε περισσότερα γι' αυτό.

 

Ιάκωβος Θεοδοσίου

Ιατρός – Διαιτολόγος

 

(πηγή φωτογραφίας: Huffington Post)

Χώρισα 2017. All rights Reserved.